Sporthypnose, de legale doping
![](https://02b9755288.clvaw-cdnwnd.com/49cb105e844d9187809063aeee625904/200000022-3f9033f904/sport.jpeg?ph=02b9755288)
Topsporters trainen hard, maken gebruik van uitgebalanceerde voedingsschema's en trekken de beste coaches aan om hun ultieme droom waar te maken: De allerbeste zijn. Hierbij maakt het niet uit in welke sportdiscipline je uitkomt. Maar waardoor komt het dat niet iedereen olympisch kampioen of die legendarische voetballer wordt?
Prof. Dr. Harm Kuipers (voormalig topschaatser en verbonden aan de universiteit van Maastricht) stelt dat om topsporter te worden talent doorslaggevend is [1]. Kuipers stelt dat 70% genetisch is bepaald en dat er ongeveer 25-29% ruimte is voor training en gebruik van de juiste voeding. Die training en gebruik van de juiste voeding zal daardoor optimaal benut dienen te worden. De overige 5 -1% zit hem in het mentale aspect.
Volgens Kuipers is het verschil tussen winnen en verliezen in de topsport vaak kleiner dan 1%. Hierdoor is juist de invloed van het mentale aspect op een prestatie groter dan dat men steeds heeft aangenomen en is dit tevens het antwoord op de vraag waarom het ene talent wel doorbreekt en het andere niet.
Regelmatig worden we via de media geconfronteerd met de diverse dopingschandalen binnen de topsport. Kuipers stelt dat uit onderzoek is gebleken dat van de meeste (doping) stoffen geen prestatieverbetering is gevonden (m.u.v. anabole steroïden (AAS) bij vrouwen en in de krachtsport). Volgens Kuipers is de feitelijke rol van doping minder dan algemeen wordt gedacht.
Maar waarom zou een sporter dan beter presteren wanneer hij/zij doping gebruikt? Het antwoord op deze vraag zit volgens Kuipers in het feit dat het belangrijkste effect van doping 'tussen de oren' zit. De sporter die doping heeft gebruikt is er namelijk van overtuigd dat hij/zij beter zal presteren als gevolg van het middel dat hij/zij gebruikt heeft. M.a.w. mentaal is deze sporter hierdoor zo gesterkt dat hij/zij instaat is om boven zijn/haar eigen kunnen uit te stijgen.
Waarom spotten met de gezondheid als het zelfde effect op een veel veiligere, eenvoudigere , snellere en legale wijze te behalen is met het Sport Hypnose Programma (SHP) van Mentaal Gezond. SHP is namelijk een uiterst effectief en legitiem middel dat gebruikt kan worden om een positieve mentale verandering bij een sporter teweeg te brengen (bv. het ontwikkelen van nieuwe gedragingen en gewoontes en het elimineren van negatieve gedachten of faalangst).
In het verleden zijn er al veel bekende topsporters (uit diverse sportdisciplines) geweest waarbij SHP deel uitmaakte van hun trainingsprogramma met als doel om hun persoonlijke prestaties te verbeteren.
Helaas zijn er nog altijd sporters, trainers en coaches die geen weet hebben van het bestaan van SHP of die de effectiviteit van SHP in twijfel trekken.
Tiger Woods is één van de vele sporters die gebruik heeft gemaakt van sporthypnose om zijn successen te kunnen bereiken. Reeds tijdens zijn tienerjaren leerde hij de kracht van zelfhypnose. Hij gebruikte het niet alleen om zich elke swing te kunnen visualiseren maar ook om in de 'flow' te geraken. Zelfhypnose hielp hem net zoals vele succesvolle topsporters om zijn geest helder te maken, om de spanning te reduceren zodat hij zich voor de volle 100% op zijn spel kon focussen. Hierdoor was hij instaat om het door Prof. Dr. Kuipers benoemde verschil van < 1% met zijn concurrentie te maken.
Sporthypnose is echter niet alleen effectief bij Golf, het is uiterst effectief in elke sportdiscipline. Hierbij maakt het niet uit of het om voetbal, atletiek, schaatsen, tennis, ruitersport of welke sport dan ook gaat.